Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


O strave

        Živou stravou nazývame stravu, ktorá dáva život. Stravu, v ktorej sú vylúčené mŕtve potraviny. Je to čistá, satvická strava, ktorá ukáže cestu ako vyliečiť telo, myseľ a dušu. Je to strava, ktorú nám dal Stvoriteľ. Často sa nesprávne nazýva surová strava. Je nesprávne označovaná ako diéta, ale opak je pravdou.

    Živá strava je tepelne a chemicky neupravená strava. Živá strava, to nie je len  ovocie a zelenina, ale taktiež  orechy, obilniny, semená, strukoviny a niektoré druhy divo rastúcich bylín. Pri živej strave jeme tie isté potraviny ako pri konvenčnej strave. S tým rozdielom, že sú v čerstvom stave.

        Náš život je plne závislý od slnka a slnečných lúčov, bez slnka by sme neexistovali. Jedine rastlinstvo dokáže zachytávať tieto lúče svojimi rozprestierajúcimi sa listami. A kumuluje túto slnečnú energiu do svojich hľúz, koreňov, plodov a semien.

        Ľudia nedokážu týmto spôsobom energiu zo slnka príjimať. Preto potrebujú rastliny ako zdroj slnečnej energie. Živá prirodzená strava vlastne znamená výživu slnečným svetlom. Má najväčšiu výživnú hodnotu a nemôže byť žiadnym spôsobom zvyšovaná, len zmenšená. Tým, že stravu skladujeme, sušíme, nechávame kvasiť alebo ju tepelne upravujeme, tieto potraviny postupne ničíme. Ak strava stráca život, tak stráca aj svoju arómu a chuť. Potom musíme jedlo miešať do rôznych kombinácii a dochucovať rôznymi spôsobmi, aby vôbec malo nejakú chuť.

        Živá strava sa riadi podľa prírody. V tejto strave neexistujú žiadne tabuľky ani výpočty. Živá strava je dobrá, vyvážená. Nedá sa porovnať s ničím, so žiadnymi spôsobmi a systémami. Tieto systémy a spôsoby totiž vymysleli ľudia.

Živá strava je však od Boha, je dokonalá.

        Najlepším spôsobom, ako načerpať informácie o tejto strave, je zúčastniť sa jedného z kurzov, ktoré bývajú počas roka. Dúfame, že sa na jednom z nich spolu stretneme.                                    

 


Výhody živej stravy

 

      Existuje mnoho alternatívnych spôsobov stravovania ako reakcia na dnešný nezdravý konvenčný tanier. Každý z nich má určite svoje opodstatnenie a je dobré, že si každý z nás môže nájsť to, čo mu najviac vyhovuje. Prečo sa obrátiť práve na živú stravu? Dovoľte, aby sme vás s jej prednosťami oboznámili.

Zdravie

    Väčšinou sa ľudia uchýlia k zmene stravovacích návykov až vtedy, keď ich k tomu dotlačia zdravotné problémy. Strava má na  naše zdravie podstatný vplyv a je len na nás, či bude pre nás liekom alebo jedom. Drvivá väčšina chorôb má pôvod práve v zlom stravovaní, aj keď faktorov je samozrejme viacero. Naša strava je však s postupujúcim časom čoraz horšia, vlastné telo doslova devastujeme potravou, ktorá sa prirodzenosti vzdialila v nedohľadne. Niet sa preto čo čudovať, že populácia čoraz viac trpí civilizačnými chorobami ako rakovina, cukrovka, nadváha, kardiovaskulárne choroby, alergie, zvýšený cholesterol... A riešenie je pritom tak jednoduché. Stačí, ak prestaneme nášmu telu dávať potravu, ktorá ide proti nám, ktorá bráni imunitnému systému vykonávať svoju prácu a namiesto toho mu vyšleme pomocníkov v podobe prirodzenej zdravej potravy. Potravy bohatej na všetko, čo k životu potrebujeme. Zaručene vás tak všetky choroby opustia a obídu a svojmu lekárovi môžete oznámiť, že má o pacienta menej. Živá strava je ten najlepší a najlacnejší všeliek, aký telu môžete dopriať. Máloktorý lekár vám však toto „tajomstvo“ vyzradí. Potom by už totiž nebolo koho liečiť. Uvedomme si, že máme zdravie vo svojich rukách. Nie sme bezmocnými obeťami, ktoré musia prijať chorobu ako súčasť svojho života. Sme schopní zmeniť to. Nebojme sa opustiť staré zvyky, ktoré nám bránia vidieť nové horizonty života. Vezmime opraty života do vlastných rúk. Môžeme žiť zdravý a šťastný život.

Prirodzenosť, súcit, úcta k životu

    Živá strava nás vracia k prirodzenosti. Ukazuje nám, kto sme a odkiaľ sme prišli. Je v nej čistota, krása, sila. Je v nej život. Naše telo je súčasťou prírody, sme deťmi Zeme. Náš spôsob života však zapríčinil, že sme sa od svojej prirodzenosti vzdialili. Vždy sa však môžeme vrátiť späť. A živá strava nám k tomu veľmi môže pomôcť. Na živej strave si človek akosi viac začne uvedomovať, že je súčasťou prírody, celku. Začne si viac vážiť svet okolo seba, začne s ním viac súcitiť a milovať ho. Význam prirodzeného stravovania je oveľa hlbší, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. V človeku sa úplne prirodzene objaví skutočná úcta k životu. A to ako k vlastnému, tak aj ku všetkým ostatným formám života. Začnete naozaj milovať sami seba a svoje telo. Nebudete ho viac bezohľadne ničiť. Prechodom na prirodzenú stravu nebudete podporovať deštruktívne konanie voči  Zemi a všetkým živým tvorom.  Tento stav nastane úplne prirodzene a logicky vy sa tak stanete ozajstnými ekológmi bez toho, aby ste sa o to nejako snažili.

Nenáročnosť, šetrenie zdrojov

    Živá strava je veľmi jednoduchá na prípravu. Nemusíte tráviť hodiny varením v kuchyni, prípravou nestrávite viac ako pol hodiny – a pokiaľ ste nenároční, postačí vám aj minúta. Stačí si zobrať a jesť :) Ušetrí ako váš čas, tak aj energiu. Na jej prípravu nepotrebujete žiaden plyn a pokiaľ nepoužívate elektrický mlynček a mixér, zaobídete sa aj bez elektriny. Pri umývaní stačí riady často iba opláchnuť bez použitia akéhokoľvek čistiaceho prostriedku. A v konečnom dôsledku, šetrí aj peniaze. Ak kúpime kilogram mäsa, zaplatíme zaň približne 3-10 EUR. Za kilogram šošovice však dáme sotva jedno euro a pokryje potrebu viacerých jednotlivcov ako kilogram mäsa. V širšom zmysle je ekonomický dopad takéhoto stravovania oveľa väčší. Ušetril by mnoho zdrojov a vyriešil by aj problematiku svetového hladu.

„Jeden kilogram obilia má väčšiu výživovú hodnotu ako desať kilogramov mäsa. K produkcii jedného kilogramu je priemerne potrebných sedem kilogramov obilia. Surovou zeleninou a surovou potravou rastlinného pôvodu ide vôbec uživiť päťkrát viac obyvateľov, než rovnakým množstvom potravín tepelne spracovaných." (Přirozená strava - Ernst Günter)

    Samozrejme, aj táto strava môže byť finančne náročná, ak siahnete po exotickom ovocí a predražených dovážaných produktoch.  Je to len na vás. Ak zvolíte prirodzenosť a budete jesť to, čo vám práve ponúka príroda vo vašom prostredí, vaše peňaženky budú ušetrené. 

 

    Tak čo, skúsite to? :-)