Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom


Piatková večera

12.11.2011 13:59

 

cibuľa+ ľadový šalát

 

Karfiolový šalát

  • karfiol
  • paprika
  • petržlenová vňať
  • kurkuma
  • umeocot
  • olej lisovaný za studena
  • šťava z citróna

 

Karfiol nastrúhame najemno na malých slzách alebo ho rozmixujeme, papriku nakrájame nadrobno. Pridáme olej, nasekanú vňať, korenie, citrón a trochu umeoctu.

 

 

 

Pomazánka z raže a slnečnice (recept na 2-3 porcie)

  • 150g slnečnice
  • 200g raže
  • cibuľa
  • cesnak
  • olej lisovaný za studena
  • morská soľ
  • majoránka
  • drvená rasca

 

Slnečnicu a žito namočíme na 24 hodín.Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju zlejeme a slnečnicu a raž pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cibuľou a cesnakom. Vzniknutú hmotu dochutíme korením a olejom a dobre premiešame.

 

 

Mrkvové špagety

  • mrkva
  • pór
  • olej lisovaná za studena
  • štipka čiernej soli

 

Na špiralizéri z mrkvy vytvoríme špagety. Pór nakrájame nadrobno, dochutíme a premiešame.

 

Špaldové placky + chren

  • špalda
  • majoránka
  • drvená rasca
  • olej lisovaný zastudena
  • cesnak
  • morská soľ

 

Špaldu namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom. Okoreníme, pridáme olej a dobre premiešame. V dlaniach tvarujeme placky, ktoré v sušičke sušíme na 42 stupňov. Sušíme asi 10 hodín.

 

Chrenová nátierka

  • chren
  • citrón
  • umeocot

 

Chren nastrúhame alebo nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s trochou vody. Pridáme citrón a trochu umeoctu. Uskladníme v chladničke. Vydrží pár dní.

—————

Späť