Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom
Piatková večera
12.11.2011 13:59
cibuľa+ ľadový šalát
Karfiolový šalát
- karfiol
- paprika
- petržlenová vňať
- kurkuma
- umeocot
- olej lisovaný za studena
- šťava z citróna
Karfiol nastrúhame najemno na malých slzách alebo ho rozmixujeme, papriku nakrájame nadrobno. Pridáme olej, nasekanú vňať, korenie, citrón a trochu umeoctu.
Pomazánka z raže a slnečnice (recept na 2-3 porcie)
- 150g slnečnice
- 200g raže
- cibuľa
- cesnak
- olej lisovaný za studena
- morská soľ
- majoránka
- drvená rasca
Slnečnicu a žito namočíme na 24 hodín.Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju zlejeme a slnečnicu a raž pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cibuľou a cesnakom. Vzniknutú hmotu dochutíme korením a olejom a dobre premiešame.
Mrkvové špagety
- mrkva
- pór
- olej lisovaná za studena
- štipka čiernej soli
Na špiralizéri z mrkvy vytvoríme špagety. Pór nakrájame nadrobno, dochutíme a premiešame.
Špaldové placky + chren
- špalda
- majoránka
- drvená rasca
- olej lisovaný zastudena
- cesnak
- morská soľ
Špaldu namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom. Okoreníme, pridáme olej a dobre premiešame. V dlaniach tvarujeme placky, ktoré v sušičke sušíme na 42 stupňov. Sušíme asi 10 hodín.
Chrenová nátierka
- chren
- citrón
- umeocot
Chren nastrúhame alebo nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s trochou vody. Pridáme citrón a trochu umeoctu. Uskladníme v chladničke. Vydrží pár dní.
—————